РАЗБИВАЧЪТ РАЛФ

 

Да си призная честно така и не гледах този филм на кино, когато излезе преди около шест месеца. Успях да направя това едва през последните две вечери преди да падна в битка на офис умората. Направих го вкъщи, на лаптопа зареден с купа пуканки и големи очаквания… които за щастие бяха оправдани.
Wreck-it Ralph разказва историята на големичкия добряк Ралф от аркадната видео игра Fix-it Felix. Въпреки благата му природа, работата на Ралф е да бъде лошия герой в играта и постоянно да чупи жилищни сгради, докато добрият герой Феликс ги поправя с магически чук. На уж лошото момче явно не му понася да бъде толкова анти и решава да избяга от своята собствена игра в търсене на медали и признание. Всичките герой от различните видео игри в аркадната зала, къдео се намира видео кабината на Fix-it Felix по някакъв начин са свързани и живеят в обща виртуална вселена. Балансът в една от игрите там бива сериозно нарушен след като Ралфи забърква глупава каша. Няма да спойлвам нататък. Като цяло сюжетът е добре разработен и има няколко много приятни и трогателни момента, както и интересни обрати.
Disney имат идеята за филм по аркадна игра още от края на 80-те, но я реализират чак сега. Явно осъзнавайки специфичността на проекта те избират за режисьор свеж тип като Rich Moore, който не си е губил времето да прави някакви бози, а е работил върху серии от култовите The Simpsons и Futurama. Най-ценното и интересното във филма определено са препратките и постоянните комплименти към реални ретро игри. Запознатите с гейминг културата и по-наблюдателните от вас ще открият любимите си видео герой (Sonic,Bowser, Zangief, Riu, Ken Masters, Pac-man, Blanka,Mario и много други). Доста интересно е представена комуникацията и връзката между старото поколение видео игри и съвременните такива. „Кога игрите се напълниха с толкова много насилие!“ възкликва Ралф, когато попада в модерна игра. Референциите към съвременната поп култура, като например вулкана от Mentos и Diet Coke също бяха доста приятна изненада.
Единственото, което не ми хареса във филма беше саундтрака, макар да имаше доста 8-битови звуци и мелодии… Просто шита преобладаваше и предполагам ще допадне на тези, които предпочитат да наказват ушите си диаричната помия на Owl City, Skrillex иRihanna.
За непросветените в тайните на ретро гейминга и по-малките, които не са израстнали през 80-те и 90-те Wreck-ti Ralph със сигурност ще донесе едни много интересни и забавни час и половина. Но за тези от нас, които знаят кой е на Марио брат му, кое е това животно Метроида и дали е мъж или жена и могат да минат Кадилаците с един жетон, филмът е просто залъджително парченце ном-ном-ном носталгия, гарнирана с модерен сторителинг и ефекти.
Официален трейлър:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *