ТОМОХИРО ИШИКАДО – КОСМИЧЕСКИЯТ НАШЕСТВЕНИК

 

„Когато Taito видяха прототипа на Space Invaders, казаха „Не можеш да стреляш по хора! Но искаме от теб военна игра…“. И така промених враговете от човечета в чудовища. По същото време се чудех каква тема ще бъде актуална и чух, че в САЩ пускат научно-фантастичен филм наречен Star Wars. Помислихси, че космическата тематика ще бъде модерна в близките години и преместих фокуса на играта върху космоса и извънземните. Така чудовищата се превърнаха в извънземните космически нашественици, познати ви днес.“
Преди няколко дни (31 март) един от пионерите на гейминг индустрията – Томохиро Ишикадо имаше рожден ден. Най-известното произведение на Ишикадо е култовата Space Invaders, която се смята за първата shoot `em up игра и е една от класиките обуславящи началото на „златната ера на аркадните видео игри“ (1975-1985).
Първият турнир по видео игри в историята е игран именно на тази игра. През 1980 година Atari организират първото състезание по видео игри, явяват се 10 000 участника. Значението на Space Invaders за гейминг индустрията е толкова голямо, че някои сравняват влиянието на играта с това на The Beatles в музиката на 20-ти век.
Може да поиграете онлайн версия на тази велика класика ТУК.
Повече за играта ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *