НЕКА ПОИГРАЕМ: LUNAR BALL (NES)

Билярдът е игра, която няма нужда от представяне. Дори да не знаете правилата в съзнанието ви веднага изникват тежката билярдна маса със зелено сукно, топките, щеките и малкото кубче креда в атмосферата на задимен мрачен бар. Lunar Ball (позната и като Lunar Pool) също няма нужда от представяне за тези, които някога са хващали контролер на нинтендо. Е, тази класическа игра на PonyINC. е доста далеч визуално от гореописаната картина, но пък основните елементи присъстват, при това реализирани достатъчно адекватно, за да сработят добре.
Разликите между Lunar Ball и истинския билярд са повече от приликите, затова ще избегнем да ги изброяваме. При всички положения това не пречи, дори напротив – прави геймплея много по-интересен. Думичките реализъм и симулация трябва да забравим точно в този момент.
Как се играе лунен билярд? За да се прицелите използвате една малка звездичка, която може да приближавате, да отдалечавате и да завъртате спрямо бялата топка под какъвто ъгъл искате. Така имате възможността да планувате всякакви удари с рикошети, фалцове и прочее. Звездичката може да се движи много леко и деликатно. Дори съвсем малко да я преместите, това може да доведе до резултат много различен от очакваното – почти като в истинския билярд. Отделно трябва да пресмятате и силата на удара. Да, най-често централен удар с всичка сила спасява положението, но има доста ситуации в които ще трябва да направите лекичко цъкътване на топката, за да влезе.
В игралното табло, под точките на Ratea(колко поредни топки сте вкарали)са изписани оставащите ви топки=животи (Ball). Всяка топка има три Shota. Ако при три изстрела не вкарате цветнатопка, губите живот. Ако вкарате бялата – директно губите живот. Тук държа да отбележа че, ако играете срещу опонент (без значение втори играч или компютър) при пропуснат удар (т.е. не вкарате нищо), поемайки своя ход, подредбата на топките която се е получила – се запазва при хода на вашия опонент. Ако обаче пропуснете трети изстрел или вкарате бялата топка – подредбата се възстановява по последната такава преди фаталния удар.

 

 

 

Един интересен фактор, с който можете да си поиграете е сцеплението (friction – от заглавното меню) . Преди всяка игра можете да увеличите или да намалите стойността на този фактор. Например можете да я направите равна на 0 и тогава при разбиване топките ще започнат да се щурат като луди, докато не влязат всичките барабар с бялата… а имате право на следващ ход или следваща маса, едва когато бялата топка застане неподвижна. Reset. Като споменах следваща маса – играта предлага неизброимо количество уникални маси, като всяка от тях ще ви изуми с дизайна, разположението на джобовете и разпределението на топките. Играта не ви задължава да започвате от начало, така че можете свободно да си изберете маса (round – пак от заглавното меню).
Lunar Ball ви дава възможност да играете и срещу приятел. Аконямате такъв наблизо – не се тревожете. Играта предлага сравнително адекватен изкуствен интелект (за осем битова игра излязла през 1985), който много често ще ви измъква победите изпод носа. Уви, не са и малко моментите, в които ще го гледате и ще ви е яд как пропуска златните си възможности. И все пак Lunar Ball AI-то е наистина достоен противник.
Важно е да се отбележи, че Lunar Ball бе една от най-разпространените игри в онези години, тъй като присъстваше във всички мулти-гейм пиратски компилации от типа 9999-in-1(а такива имахме всички). Друга отличителна черта на играта е уникалният саундтрак. Наслагващата се chiptuneмелодийка и пулсиращите футуристични звуци са едни от най-запомнящите се в 8-битовата ера.
Стоя и преглеждам написаното за Lunar Ball дотук. И се замислих – уж семпла, проста осембитова игрица с бибипкащи звуци, а всъщност колко много има в нея. Като се заиграете хич не усещате кога са минали час-два. Не е ли това смисълът на игрите?
 
Автор(текст+скрийншоти): Георги Кацаров
Можете да поиграете Lunar Ball онлайн ето ТУК
Едно кратко геймплей видео:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *