ЛОНГПЛЕЙ – ТЕРМИНОЛОГИЯ И ПРИМЕР

Стартирам с клише. Ето: Що е това Лонгплей и има ли то почва у нас?
В гейминга терминът лонгплей (анг. – longplay)се използва за записано изиграване на една видео игра, т.е. това е видео клип как някой изиграва определена игра от начало до край и я „превърта“ или „побеждава“. За разлика от спийдрън-а (speedrun), където целта е играта да се премине максимално бързо с много умение и дори измама или уолктру-то (walktrough), където целта е да се покаже най-добрият и най-лесен за повтаряне начин за превъртане на играта, при лонгплея целта е да се изиграе играта по максимално най-пълния и обстоен начин. Това означава да се елеминират всички врагове, да се взимат всички бонуси и пауъръпи, да се разкрие цялата карта, да се развие напълно героя и тн.
Ако някога ви хване носталгията по стара любима игра, а нямате възможност да я изиграете или пък просто ви се гледа как някой друг го прави, лонгплеят му е майката.Има цели общества с фанатични фенове, които лонгплейват и спийдрънват всякакви видео игри с цел тяхното документиране и презервация. Тези ентусиасти, разбира се, правят труда си достъпен за всички чрез youtube или други медии.
От тук нататък смятам да ви заливам с качествени и интересни лонгплей и спийдрънове регулярно. Като за начало мисля да започнем с абсолютния култ – пръстотрошачката CONTRA за NES.
<< Стреляйте с домати! >>, някой се изкряска,
и трупове мъртви избухнаха завчаска…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *