СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ ТРЪГВА НА НОЖ СРЕЩУ ГЕЙМИНГА

Световната Здравна Организация (The World Health Organization) финализира черновата си за 11-тия Интернационален Компендиум на Заболяванията (ICD), като едно от предложенията е да се включи пристрастяването към видео игри като официално заболяване.

11-тата ревизия на най-известния наръчник за диагностициране на болести официално класифицира „игрово заболяване“ („gaming disorder“) редом с други адикции. Това се случва за първи път в историята. Специалистите от СЗО определят „игровото заболяване“ като „модел от постоянни и повтарящи се игрови поведения“. Също така и „липса на контрол върху играенето на игри, приоритизиране на видео игрите по начин, който ги поставя над ежедневни активности, ескалация на игровите часове и продължително игране, въпреки появата на негативни последствия.“ Наръчника прави разлика между три варианта на заболяването: предимно онлайн, предимно офлайн и неопределено. Отблеязва се, че и при трите вида, за да се диагностицира поведението трябва да се наблюдава минимум 12 последователни месеца. Допълнително в наръчника се появява и термин „опасно игране“ („hazardous gaming“), който е в една категория с „опасна употреба на субстанции“, „опасни хазартни игри“ и „липса на физическа активност“. Всички тези активности сe асоциират със сериозни здравословни проблеми.

Световната Здравна Организация първоначално започна да обсъжда тази нова класификация още миналата година, но много организации и професионалисти от гейминг индустрията надигнаха глас и ги критикуваха открито. Entertainment Software Association, която представлява редица големи играчи от американската гейм индустрия още тогава изрази мнение, казвайки че „да слагаме етикет „пристрастяващи“ на игрите е безотговорно и тривиализира истински здравословни проблеми като депресията и социалната фобия.

От другата страна

Други лекари и специалисти психолози публикуваха своя статия оспорвайки решението на СЗО. Според тях организацията трябва да е много внимателна защото „обема от доказателства и клинични изследвания трябва да е крайно висок, защото иначе се рискува злоупотреба с подобна диагноза“.

Темата е много сложна и тежка за дискутиране. Трябва да се подходи много деликатно. Едно е сигурно – игрите не са нито наркотик, нито са безопасни при прекомерна употреба. Без значение дали сме хардкор геймъри, цъкаме на телефона два пъти седмично или правим игри всички сме го изпитали на собствения си гръб и можем да говорим от опит.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *